Vad är kombucha egentligen?

Om du har hört talas om kombucha så har du säkert hört att det är hälsosamt. Men vad är det för något egentligen?

Kombucha är en probiotisk, fermenterad tedryck. Den är naturligt bubblig och har en ganska egen smak som påminner lite om cider. Eftersom drycken får jäsa naturligt kan både smak och kolsyrehalt variera från sats till sats. I botten på en flaska äkta kombucha hittar du ibland en liten ansamling jäst som går bra att dricka upp. Varje flaska YOI KomBucha innehåller enligt analys 44 miljoner goda bakterier. Det betyder att drycken lever och kommer att förse dig med fin-fin probiotika som gör gott för tarmfloran.

Vilka fördelar har kombucha för hälsan?

Vetenskapliga studier har visat att det är de organiska syrorna som gör att kombuchan har antiinflammatoriska egenskaper. Matsmältningsenzymer och probiotiska bakterier gör tillsammans så att matsmältningen och tarmfloran fungerar som de ska. På så vis finns förutsättningarna för ett starkt immunförsvar som skyddar mot virus och andra tråkigheter. Dessutom gör antioxidanterna i teet att kroppens celler hindras från att oxidera.

 Hur tillverkas YOI KomBucha?

Kombuchakulturen är en jästsvamp och den läggs i ett kärl med vitt eller grönt ekologiskt te och socker. Jäsningsprocessen kallas fermentering och när den pågår försvinner den största mängden socker och omvandlas till fruktos och glukos. Samtidigt frigörs dryckens alla nyttigheter som till exempel de probiotiska bakterierna, de organiska syrorna, matsmältningsenzymerna och antioxidanterna från teet. 

 Ska man tro på allt?

Det finns väldigt många subjektiva åsikter om dryckens egenskaper där kombuchan sägs bota/lindra alla möjliga olika sjukdomar och besvär. Att vetenskapligt påstå att kombuchan botar någon speciellt uttryckt sjukdom finns det för lite forskning för, enligt vår tolkning. Men tillförseln av kombuchans goda innehåll till kroppen kombinerat med forskningens bevisade effekter av dessa borde vara ett underlag för en slutsats om att kombuchan i vart fall gör oss mer än gott. Minst 70-80% av kroppens immunförsvar har trots allt påvisats sitta i tarmen och främjas av tillförsel av probiotisk bakteriekultur och personligen har jag fått uppleva dryckens alla positiva egenskaper. Läs mer om det här.

Ett par av forskningsrapporterna vi har studerat hittar du här och här.