Vad är kombucha egentligen?

Om du har hört talas om kombucha så har du säkert hört att det är hälsosamt. Men vad är det för något egentligen?

Kombucha är en fermenterad tedryck som innehåller goda bakterier. Den är naturligt bubblig och har en ganska egen smak som påminner lite om cider. Eftersom drycken får jäsa naturligt kan både smak och kolsyrehalt variera från sats till sats. I botten på en flaska äkta kombucha hittar du ibland en liten ansamling jäst som går bra att dricka upp. Varje flaska YOI KomBucha innehåller enligt analys 44 miljoner goda bakterier. Det betyder att drycken lever och kommer att förse dig med fin-fina bakterier som gör gott för tarmfloran.

I takt med att kombucha blivit mer uppmärksammat i Sverige har fler aktörer kommit in på marknaden, och vill du dricka en äkta kombucha som har kvar alla sina goda bakterier skall du se till att din kombucha är opastöriserad. Har kombucha genomgått en pastörisering försvinner alla bakterier och därmed även de hälsofördelar som kombuchan är känd för.

 Ska man tro på allt?

Det finns väldigt många subjektiva åsikter om dryckens egenskaper där kombuchan sägs bota/lindra alla möjliga olika sjukdomar och besvär. Att vetenskapligt påstå att kombuchan botar någon speciellt uttryckt sjukdom finns det för lite forskning för, enligt vår tolkning. Men tillförseln av kombuchans goda innehåll till kroppen kombinerat med forskningens bevisade effekter av dessa borde vara ett underlag för en slutsats om att kombuchan i vart fall gör oss mer än gott. Minst 70-80% av kroppens immunförsvar har trots allt påvisats sitta i tarmen och främjas av tillförsel av god bakteriekultur och personligen har jag fått uppleva dryckens alla positiva egenskaper.

Ett par av forskningsrapporterna vi har studerat hittar du här:

 Hur tillverkas YOI KomBucha?

Kombuchakulturen är en jästsvamp och den läggs i ett kärl med vitt eller grönt ekologiskt te och socker. Jäsningsprocessen kallas fermentering och när den pågår försvinner den största mängden socker och omvandlas till fruktos och glukos. Samtidigt frigörs dryckens alla nyttigheter som till exempel de goda mjöksyrebakterierna. Givetvis låter vi vår kombucha förbli opastöriserad för att bevara alla goda bakterier, -för en bättre hälsa-.